Altfel De Matematica

1. Rebus matematic

2. Trei persoane se cazează la un hotel; după cîteva zile, deşi mai aveau de stat, se decid să plătească cazarea; li se spune că au de plătit 30$. Fiecare dă câte 10$. A doua zi vine recepţionerul şi le spune că s-a făcut o greşeala şi că de fapt aveau de plătit doar 25$ şi le restituie 5$. Fiindcă nu puteau să împartă 5$ în trei (nu existau decât bancnote de 1$ şi 10$) se decid să-i dea bacşiş recepţionerului 2$. Evident ei rămân cu 5-2 = 3$ pe care îi împart la fiecare câte unul. Deci, fiecare a primit câte un dolar înapoi; deci dacă la început au dat fiecare câte 10$ şi au primit înapoi câte 1$ înseamnă că fiecare a dat 9$. Fiecare dând câte 9$ înseamnă că în total au dat 3 x 9 = 27$. Adunând la această sumă cei 2$ daţi ca bacşiş, ne dă în total 27$ + 2$ = 29$.

Întrebare: unde este un dolar??

3. Simetrii matematice

4. Un arab, murind, lasa mostenire celor trei fii ai sai 17 camile. Mostenirea urmeaza sa se imparta astfel:primul fiu primeste jumatate din numarul de camile, al doilea o treime si ultimul a noua parte din numarul camilelor. Cum reusesc fiii arabului sa imparta averea, fara sa sacrifice vreo camila?

5. Zice-se că în vremurile de demult trăia un împărat foarte orgolios. Se credea cel mai puternic si mai destept om din lume si se mânia nespus numai la gândul că ar putea exista cineva mai grozav ca el. Si iată că, din gură în gură, ajunse zvon la urechile lui că pe undeva vietuia un întelept foarte ager. Impăratul, vrând sa se descotoroseasca de el, porunci ca înteleptul sa fie grabnic întemnitat si judecat pentru o pricină scornită. Fără să zăbovească prea mult, judecătorii l-au condamnat pe întelept la moarte.

Adus în fata tronului, împăratul i-a spus trufas:

- Alege-ti singur moartea. Vei fi spânzurat, ori doresti să ti se taie capul?

- Nu doresc nici una nici alta, zise înteleptul, dar n-am încotro. Totusi, mărite împărate - continuă el - as vrea sa-mi împlinesti, asa se obisnuieste, o ultimă dorintă: să-mi aleg singur moartea. Voi rosti câteva cuvinte. Dacă le vei considera drept un adevăr, atunci să mi se taie capul; dacă, dimpotrivă, vei găsi că cele spuse exprimă un neadevăr, atunci să poruncesti moartea prin streang.

- Mă învoiesc! - zise îndată împăratul, vrând să arate celor din jur că stie să respecte ultima dorintă a condamnatului.

Iar condamnatul a rostit nu mai mult de trei cuvinte si … a scăpat cu viată! Care au fost cuvintele salvatoare?

6. Bunica are obiceiul să facă mereu acelaşi număr de chiftele: totdeauna 9. Timpul cel mai potrivit la foc iute trebuie să fie exact de un minut pe o parte şi un minut pe cealaltă parte. Aşa ne făcea bunica chiftelele, mereu în aceeaşi mică tigăiţă în care încăpeau numai câte două deodată. Iar când aşeza primele în tigăiţă, eu strigam în gura mare: în 10 minute sunt gata chifteluţele!

Dar bunica mereu mă corecta, zicându-mi:

- Nu ştii să socoteşti, băiete; un minut pe o parte, un minut pe cealaltă parte, asta înseamnă două minute. Şi fiindcă pun la foc două deodată înseamnă că timpul se înjumătăţeşte, adică ar veni câte un minut de fiecare chiftea, nu?

Aşadar, nouă chiftele în nouă minute!

Nu credeţi că bunica avea dreptate?

Rezolvare

7. La un bijutier intră într-o zi un cetăţean şi-i spune:

- Am şapte bucăţi de lanţ de aur. Două au câte şase zale, alte două au câte cinci, iar trei câte şapte. Aş dori ca din aceste şapte bucăţi, care totalizează 43 de zale, să-mi faceţi un singur lanţ lung, cu tot atâtea zale şi neîncheiat la capete.

- Sigur că se poate! - răspunde bijutierul. Nimic mai simplu. Vom înnădi bucăţile. Dumneavoastră veţi plăti câte 10 lei pentru fiecare za tăiată şi lipită la loc.

Lucrurile fiind lămurite, omul vine peste câteva zile să-şi ia lanţul. Fără să mai întrebe nimic, el plăteşte bijutierului 60 de lei.

- Aţi greşit socoteala - îi spune bijutierul.

- Ba n-am greşit deloc. V-am adus şapte bucăţi de lanţ din care mi-aţi făcut - aşa cum am stabilit - un lanţ lung, neîncheiat la capete, format din 43 de zale. Din şase tăieturi şi lipituri aţi terminat lucrarea.

- Şi totuşi vă înşelaţi - răspunde bijutierul.

Rezolvare

8. Acum aproape două secole şi chiar mult după aceea, a făcut mare vâlvă un celebru duel cu pistolul. Vâlva n-a fost provocată, după cum s-ar crede, de mobilul duelului, ci de regulamentul său original de desfăşurare. Dar iată despre ce e vorba.

Faptele anterioare nu au prea mare semnificaţie. După cum relatau ziarele vremii, un conte, un viconte şi un marchiz, din motive numai de ei ştiute, se urau de moarte reciproc. Ei au stabilit să se bată în duel, toţi trei deodată. Singurul care a ezitat la început să ia parte la duel a fost marchizul, datorită unui motiv bine întemeiat. În vreme ce atât contele cât şi vicontele aveau reputaţia unor ochitori desăvârşiţi, marchizul era un trăgător mediocru, fapt bine cunoscut şi de adversarii săi. În cele din urmă însă simţul onoarei a învins şi marchizul a hotărât să ia parte la duel. Aşa că, într-o dimineaţă mohorâtă, ca dimineţile tuturor duelurilor, şi-au dat întâlnire toţi (fără nici un martor) într-o poiană şi s-au aşezat la o depărtare de 30 de paşi unul de celălalt, în colţurile unui triunghi cu laturile egale. Fiecare era înarmat cu un pistol şi dispunea de un singur cartuş, iar focul nu se deschidea simultan, ci într-o anumită ordine, stabilită în prealabil prin tragerea la sorţi. Cel care trebuia să tragă primul putea să-şi aleagă drept ţintă pe oricare dintre adversari; ceilalţi doi aveau acelaşi drept la rândul lor.

Duelul a avut loc în condiţiile arătate şi s-a soldat cu doi morţi. Supravieţuitorul a fost … ştiţi cine?

Rezolvare

reb.png

9. Trei cupluri sot-sotie hotarasc sa ia masa la restaurant. Cele sase persoane ajung la momente de timp diferite la locul de intalnire; fiecare dintre ei, atunci cand soseste strange mana tuturor celor deja prezenti, cu exceptia sotiei/sotului sau. La un moment dat, la masa, unul dintre cei sase ii intreaba pe ceilalti de cate ori au dat mana cand au ajuns si primeste 5 raspunsuri diferite. sa se afle de cate ori a dat mana cel care a intrebat si al catelea a sosit la punctul de intalnire.

Rezolvare

10. Intr-o inchisoare un prizonier, fumator inrait, nu avea la el decat 10 tigari. In schimb stapanea o tehnica de reambalare, astfel incat folosind 3 astfel de mucuri, reusea sa faca o noua tigara. Care este numarul maxim de tigari pe care acesta reuseste sa-l fumeze ?

Rezolvare

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License