Diverse

1. Pentru a goli o cisternă în care se găsesc 8000 litri de benzină, aceasta este prevăzută cu 5 robinete identice. Dacă se deschid 2 robinete, cisterna se goleşte în 40 de minute. In câte minute se va goli cisterna dacă se deschid toate cele 5 robinete ?

2. Distanţa dintre două oraşe A şi B este de 90 km.Un biciclist pleacă din A la ora 8 şi sosoşte în B la ora 11. Afla câţi km a parcurs biciclistul într-o oră.

3. Din Cluj porneşte la ora 8 spre Constanţa un autocamion cu viteza de 45 km/h. Constatându-se că şoferul a uitat actele de însoţire a mărfii transportate, un automobilist pleacă la ora 10 în urmărirea sa cu viteza de 60km/h.

a) La ce oră automobilistul ajunge camionul?

b) La ce distanţă are loc întâlnirea celor două autovehicule?

4. Din două oraşe pleacă în acelaşi timp 2 autoturisme unul spre celălalt, primul cu viteza de 80Km/h, al doilea cu 70Km/h. Când sau întâlnit, una dintre maşini trecuse de mijlocul distanţei dintre cele două oraşe cu 10 Km. Aflaţi distanţa dintre cele două oraşe ?

5. Mihai a citit o carte de 210 pagini în patru zile astfel: în prima si a doua zi a citit 100 de pagini, a patra zi a citit cu 10 pagini mai mult decât a treia zi si cu 20 de pagini mai mult decât a doua zi. Câte pagini a citit Mihai în fiecare din cele patru zile ?

6. Suma vârstelor tatălui mamei şi fiicei este de 71 de ani. Peste 2 ani mama va avea vârsta de acum a tatălui iar peste 27 de ani fiica va avea vârsta de acum a mamei. Câţi ani are fiecare?

7. În câte moduri poate fi scris numărul 56 ca o diferenţă de două numere naturale de două cifre?

8. Cu 7 mărgele roşii şi 2 mărgele albe înşirate pe un cerc, Monica vrea să facă o brăţară. În câte moduri diferite ar putea arăta brăţara?

9. În câte moduri diferite se poate plăti suma de 30 lei, în bancnote de 1 leu, 5 lei şi 10 lei, astfel încât să se utilizeze cel puţin câte o bancnotă de acelaşi fel?

10. Fie numărul natural n de două cifre şi precedentul său p(n). Dacă n şi p(n) nu au ultima cifră 0, atunci răsturnatul numărului n,adică r(n) este mai mare cu 10 decât răsturnatul precedentului, adică decât r(p(n)).

11. Fie numărul natural m de trei cifre şi precedentul său p(m). Dacă m şi p(m) nu au ultima cifră 0,atunci răsturnatul numărului m,adică r(m),este mai mare cu 100 decât răsturnatul precedentului, adică decât r .

12. Fie numărul natural m de trei cifre şi succesorul său s(m).Dacă m şi s(m) nu au ultima cifră 0,atunci răsturnatul succesorului,adică r ,este mai mare cu 100 decât răsturnatul numărului,adică decât r(m).

13. Să se reconstituie împărţirea ştiind că restul reprezintă jumătate din cât, câtul reprezintă un sfert din împărţitor, iar suma dintre împărţitor şi rest este 264.

14. Suma a 3 numere naturale este cel mai mare număr par format din 3 cifre. Suma primelor două numere este cu 80 mai mică decât al treilea număr, iar primul număr este cu 59 mai mic decit al doilea. Care sunt cele 3 numere ?

15. Trei numere au suma 156, iar jumătăţile lor sunt numere consecutive. Să se afle numerele.

16. Să se determine câte numere ( scrise în baza 10 ) de 4 cifre se pot forma folosind numai cifrele 0 , 2 , 4 şi 6 .

17. Câte numere de 5 cifre au suma dintre prima şi ultima cifră egală cu 5 ?

18. Sunt date 4 numere naturale. Dacă s-ar cunoaşte produsul lor, s-ar şti şi numerele. La fel, dacă s-ar cunoaşte suma pătratelor lor. Dar dacă s-ar cunoaşte suma numerelor, acestea nu s-ar putea deduce. Care sunt cele 4 numere ?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License